Somboon’s basic translation

Just another WordPress.com weblog

อัญรัตน์ คมโนภาส

39.  Why  is  the  Camel’s  Neck  Crooked?

 

As   you  all  know, Emperor  Akbar  was  very  impressed  with  Birbal’s  wisdom  and  greatly  enjoyed  his  quick  wit.  One  fine  morning  when  Akbar  was  especially  pleased  with  Birbal,as  a  gesture  of  appreciation, he  promised  to  reward  him  with  many  valuable  and   beautiful  gifts.

 

However, many  days  passed, and  still  there  was  no  sign  of  even one  gift.  Birbal  was quite  disappointed  with  the  king.  Then  one  day, when  Akbar   was  strolling  down  the  banks  of  River   Yamuna  with   his   ever  faithful  Birbal  at  his  side, he  happened   to  notice  a  camel  passing  by.  He  asked  Birbal  why  the  neck  of  the  camel  was  crooked.  Birbal  thought  for  a  second  and  promptly  replied  that  it  might  be  because  the  camel  may  have  forgotten  to  honour  a  promise.  The  holy  books  mention  that  those  who  break  their  word  get  punished  with  a  crooked  neck; perhaps  that  was  the  reason  for  the  camel?s crooked  neck.   

 

Akbar  soon  realized  his  folly  of  making  a  promise  to  Birbal  for  gifts  and  not  honouring  it.  He  was  ashamed  of  himself.  As  soon  as  they  returned  to  the  palace  he  immediately  gave  Birbal  his  justly  deserved  reward.  As  you  can  see, Birbal  always  managed  to  get  what  he  wanted  without  directly  asking  for  it.

 

 

                39.   ทำไมอูฐถึงมีคอโค้งงอ

 

ตามที่คุณได้รู้มาทั้งหมดว่า พระจักรพรรดิอัคบาร์มีความประทับใจในความฉลาดมีปฏิภาณไหวพริบของเบอร์เบิล     แล้วเช้าวันหนึ่งที่สดใส  เวลานั้นจักรพรรดิอัคบาร์ซึ่งมีความพึงพอใจเบอร์เบิลเป็นพิเศษนั้นได้แสดงท่าทางชื่นชมยินดีและพระองค์สัญญาที่จะให้รางวัลแก่เขาเป็นของขวัญที่มีค่าสวยงาม

                แต่ว่าหลายวันผ่านไปก็ยังคงไม่มีวี่แววที่จะได้ของขวัญสักชิ้นเดียวเลย เบอร์เบิลค่อนข้างที่จะผิดหวังกับพระราชาเลยทีเดียว   แล้ววันหนึ่ง ในขณะที่พระจักรพรรดิอัคบาร์กำลังเดินเล่นริมชายฝั่งแม่น้ำยัมมูน่ากับเบอร์เบิลผู้ที่มีความจงรักภักดีที่อยู่เคียงข้างพระองค์เสมอมา    พระองค์ก็ได้สังเกตเห็นอูฐเดินผ่านไป   เลยถามเบอร์เบิลว่าทำไมคอของอูฐถึงได้โค้งงอ เบอร์เบิลคิดอยู่ประมาณ  2  วินาที  และตอบไปว่ามันอาจจะเป็นเพราะอูฐนั้นชอบลืมคำสัญญาที่น่าเชื่อถือ   ใน  ตำราที่เป็นที่เคารพบูชา ได้กล่าวถึงว่า  ในบุคคลเหล่านั้นใครก็ตามที่ผิดคำพูดที่ได้พูดเอาไว้จะถูกลงโทษด้วยการให้คอโค้งงอ   บางทีมันอาจจะเป็นเหตุผลที่ทำให้อูฐมีคอโค้งงอ    

                พระจักรพรรดิอัคบาร์ตระหนักในทันทีว่าตัวเองได้ลืมคำสัญญาที่ให้ไว้กับเบอร์เบิลว่าจะให้ของขวัญและไม่ลืมที่จะให้ตำแหน่งที่มีเกียรตินั้น    พระองค์รู้สึกอายในตัวเองที่ลืมคำสัญญา   ในขณะนั้นพวกเขาก็กลับไปที่วัง  พระองค์ก็มอบสิ่งที่เบอร์เบิลสมควรที่จะได้รับอย่างยุติธรรมทันที     ดังที่คุณได้เห็นแล้วว่า  เบอร์เบิลมีวิธีการทำซึ่งสิ่งที่เขาต้องการไม่ว่าอะไรก็ตาม  โดยปราศจากการถามถึงสิ่งนั้นไปตรงๆ

น.ส.อัญรัตน์    คมโนภาส

เลขที่ 39  อังกฤษสื่อสาร  2-3

 

Submitted:  10 ธันวาคม 2008 14:59

Advertisements

January 22, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: